Skip Ribbon Commands Skip to main content
FR   NL
FR   NL
FR   NL
 ​
 
 
 
 


FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line veel gestelde vragen hier beantwoord

Lees hier wat u moet weten om vlooien en teken te bestrijden met FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line

Klik op een vraag om het antwoord te zien.

 
 

Over vlooien & teken

Q. Welke signalen wijzen op een vlooienbesmetting?

A. Elk huisdier krijgt in zijn leven weleens te maken met vlooien, echter een groot deel van de diereigenaren heeft niet door dat hun huisdier besmet is. Dieren kunnen vlooien oplopen in de tuin, het park of een besmet huis.

Signalen die kunnen duiden op een besmetting zijn o.a. (meer dan gewoon) bijten of krabben en haarverlies. Vlooien kunt u ook aantreffen op de vacht van uw huisdier.

Q. Welke gezondheidsproblemen kunnen vlooien veroorzaken?

A. Los van de hinder die vlooien bij uw huisdier veroorzaken, kunnen vlooien ook lintwormen overbrengen (want een deel van deze levenscyclus speelt zich af in de vlooien) en huidontstekingen geven wanneer de huid beschadigd is door het krabben. Tevens kunnen hevige vlooienbesmettingen bij puppies en kittens zorgen voor bloedarmoede, terwijl huisdieren die lijden aan een vlooienallergie ernstige jeuk en irritatie kunnen ervaren, zelfs met een klein aantal vlooien.

Q. Wat zijn signalen van een tekenbesmetting?

A. Soms treft u een teek aan op uw dier. Teken variëren in vorm, kleur en grootte. Wanneer de teek nog geen bloed heeft opgenomen, is hij ovaal, plat en klein. Ze hebben 6 of 8 poten (afhankelijk van de levenscyclus fase). Als ze volgezogen zijn, hebben ze ongeveer het formaat van een koffieboon.

Q. Welke gezondheidsproblemen kunnen teken veroorzaken?

A. Teken veroorzaken jeuk en irritatie rondom de plek van aanhechting. Teken voeden zich met het bloed van de gastheer en bij ernstige besmettingen kan dit leiden tot bloedarmoede. Teken zijn na muggen de tweede grote overbrenger van ziektes op dier of mens. Teken kunnen bv. de ziekte van Lyme overbrengen.

Q. Wat is het verschil tussen vlooien en teken?

A. Teken zijn externe parasieten en lid van de arachnide familie (spinachtigen/ geleedpotigen). Zij kunnen bijvoorbeeld de ziekte van Lyme overbrengen. Vlooien zijn ook externe parasieten, maar behoren tot de familie van de insecten. Vlooien kunnen allergieën veroorzaken en ziektes overbrengen zoals de kattenkrabziekte en lintwormen. Ook de mens kan zo besmet raken met de lintworm door het per ongeluk opnemen van een besmette vlo.

Q. Vormen teken een probleem in bepaalde gedeeltes van het land?

A. Teken komen vooral voor in weides of hoge grasvelden, maar ze kunnen ook voorkomen in stadsparken of tuinen.

Q. Kan mijn huisdier immuniteit opbouwen tegen vlooien en teken?

A. Huisdieren bouwen geen immuniteit op tegen vlooien en teken, dus kunnen ze besmet raken indien ze in aanraking komen met deze parasieten. Daarom is het van belang uw huisdier regelmatig te behandelen met een geschikt product, bijvoorbeeld FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line om te zorgen dat de vlooien en teken afgedood worden op uw huisdier.

Q. Kunt u besmet raken met vlooien indien uw huisdier bij u in/ op bed slaapt?

A. Volwassen vlooien springen zelden van dier tot dier of van dier naar mens. Echter bij nauwe contacten, zoals bij slapen met uw huisdier, zouden ze van uw huisdier op u kunnen overspringen (ze ‘huizen’ gelukkig niet bij de mens). Ook geldt dat, indien uw huisdier vlooien heeft, er een grote kans is dat uw huis (vloerkleed, parket, beddengoed) ook besmet is met vlooieneitjes, larven en poppen. Zodoende komt u ook in aanraking met volwassen vlooien die tevoorschijn komen vanuit de omgeving.

Q. Hoe vaak moet ik controleren op vlooien/ teken?

A. U kunt het beste dagelijks controleren op vlooien en teken, zeker nadat uw huisdier buiten is geweest. Vlooien kunnen gemakkelijk buitenshuis overleven, vooral gedurende de warmere maanden. Teken komen het meest voor in bosrijke gebieden, parken of hoog gras dus is het belangrijk om uw hond te controleren indien u daar bent geweest met uw huisdier.

Q. Is het mogelijk om vast te stellen of een parasiet gevaarlijk is?

A. De meeste externe parasieten (vlooien, teken, luizen en mijten) kunnen gevaarlijk zijn voor uw huisdier. Ze kunnen jeuk, irritatie en zelfs bloedarmoede veroorzaken (bij ernstige besmettingen) en kunnen ook andere ziektes overbrengen zoals de ziekte van Lyme, overgebracht door een tekenbeet.

Q. Wat als mijn huisdier een dode parasiet inslikt?

A. Het inslikken van een dode parasiet is meestal niet direct gevaarlijk voor uw huisdier. Echter vlooien kunnen lintwormen met zich meedragen, dus indien uw huisdier een besmette vlo inslikt (bijvoorbeeld bij het zichzelf wassen), dan kan uw huisdier besmet raken. Het is daarom, bij een vlooienbesmetting, aan te raden ook tegen lintwormen te behandelen.

Ook mensen kunnen zo besmet raken met de lintworm. Dit komt met name wel eens voor bij kleine kinderen/baby’s die over de grond kruipen en vaak hun handjes in hun mond steken.

Q. Is het mogelijk om op een natuurlijke manier van parasieten af te komen?

A. Er is geen solide, kwalitatief wetenschappelijk bewijs dat een “natuurlijk” of “organisch” vlooienmiddel effectief is in het bestrijden van parasieten. Daarom is het beter een bewezen, veilig middel te gebruiken, zoals FRONTLINE / FRONTLINE Combo®Line om uw huisdier te beschermen.

Q. Kunnen vlooien en/of teken allergieën veroorzaken?

A. Honden en katten ontwikkelen vaak een allergie tegen het speeksel van vlooien. Dit wordt ook wel Flea Allergic Dermatitis (FAD) genoemd. In gevoelige dieren kan zelfs een klein aantal vlooien voor irritatie of jeuk zorgen. Bij aanhoudende problemen, raadpleeg uw dierenarts.

Q. Kan men ziek worden van een parasietenbeet?

A. Gebeten worden door parasieten kan irritatie en infecties tot gevolg hebben. De ziekte van Lyme bijvoorbeeld kan worden overgebracht door een besmette teek.

Ziet u veel teken bij uw huisdieren dan is het verstandig om ook uzelf regelmatig te controleren op teken. Neem bij een tekenbeet contact op met uw huisarts.

Q. Hoe lang kan een teek of vlo in mijn huis overleven?

A. Teken komen niet vaak binnenshuis voor, maar kunnen maandenlang buiten overleven terwijl ze wachten op een geschikte gastheer. Éénmaal vastgehecht op een onbehandeld dier, kunnen teken tot wel 10 dagen bloed zuigen van uw huisdier.

De onvolwassen stadia van de vlo, vooral de poppen, kunnen voor langere tijd overleven, soms wel tot een jaar lang binnenshuis. De poppen komen onder de juiste omstandigheden uit en de volwassen vlo kan dan wederom op uw huisdier springen.

Q. Kunnen vlooien of teken ook mij bijten?

A. Vlooien kunnen mensen ook bijten (meestal rondom de enkels) en in sommige gevallen leidt dit tot allergische reacties. Teken kunnen mensen ook bijten en kunnen daardoor ook bv. de ziekte van Lyme overbrengen. U doet er dus goed aan om na een wandeling niet alleen uw huisdier te controleren op vlooien en teken, maar ook uzelf.

Frequentie van toediening

Q. Hoe vaak moet ik behandelen met FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line?

A. Behandel alle honden elke 4-8 weken gedurende het hele jaar. Behandel alle katten elke 4 weken gedurende het hele jaar. Indien u in uw omgeving veel vlooien ziet, is het aan te raden om uw hond en kat elke 4 weken te behandelen.

Indien u ook specifiek tegen teken behandelt, dan kunt u het beste elke 4 weken behandelen gedurende het hele jaar.

Raadpleeg steeds de bijsluiter vóór gebruik.

Q. Moet ik mijn huisdier tegen vlooien behandelen in de wat koudere maanden?

A. Ja. Met de centrale verwarming aan in huis, kunnen vlooien het hele jaar door voor problemen zorgen.

Q. Ik woon in een gebied met veel teken. Hoe vaak moet ik mijn huisdier behandelen?

A. Aanbevolen wordt om dit elke 4 weken te doen (raadpleeg steeds de bijsluiter vóór gebruik). Teken zijn ook actief in de wat koudere maanden, dus het hele jaar door behandelen is belangrijk. FRONTLINE® producten weren teken niet af, maar doden ze doorgaans binnen 48 uur. Het is daarom mogelijk om teken op uw dier aan te treffen na behandeling. Dode teken vallen vaak vanzelf van uw dier af, echter er kan een teek of een deel ervan achterblijven op uw dier. Dit kan nog voor irritatie, jeuk of een ontsteking zorgen. Haal deze resten het beste zo snel mogelijk van uw dier. Het verwijderen van een teek dient zorgvuldig te gebeuren. Teken verwijdert u het best veilig met een tekentang.

Q. Kan ik FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line vaker dan ééns per 4 weken toedienen?

A. FRONTLINE® producten zijn geregistreerd voor gebruiksintervallen van 4 weken voor zowel honden als katten. Indien u toch een noodzaak ziet om vaker te behandelen, neemt u dan contact op met uw dierenarts.

Q. Mijn hond of kat gaat naar een pension, hoe en wanneer moet ik ervóór behandelen?

A. Huisdieren kunnen overal besmet raken met vlooien, dus het is belangrijk uw huisdier gedurende het hele jaar hiertegen te behandelen. Zorg er in ieder geval voor dat uw huisdier behandeld is voordat het naar een pension gaat. Ga daarna verder met behandelen op het geadviseerde interval.

Q. Moet ik mijn huisdier minder vaak behandelen als ze maar zelden buitenkomen?

A. Nee. Zelfs een klein aantal vlooien op uw huisdier kan al snel een vlooienbesmetting veroorzaken (één volwassen vrouwtjes vlo kan per dag tot wel 50 eitjes leggen). Zelfs een huisdier dat slechts zelden naar buiten gaat kan besmet raken. Het is daarom belangrijk ook deze huisdieren preventief te behandelen.

ALGEMENE AANVRAAG

Q. Kan ik FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line op elke willekeurige plek toedienen op mijn huisdier?

A. Nee. U dient het direct op de huid van uw huisdier toe te dienen, tussen de schouderbladen van het dier, waar het zich niet kan likken.

Q. Mag ik het product op meer dan één plek toedienen?

A. Zodra u de haren opzij heeft geduwd (tussen de schouderbladen), zodat de huid goed zichtbaar is, is het geen probleem om de pipet deels tussen de schouderbladen en deels boven de schouderbladen (2 of 3 cm verder richting de kop) te verspreiden over de huid. Het is belangrijk dat u het product niet toedient op een plek waar uw huisdier het op kan likken, bijvoorbeeld op de rug of bij de staart.

Q. Wat is de minimum leeftijd waarbij ik FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line op mijn huisdier mag gebruiken?

A. FRONTLINE® Spot-On en FRONTLINE Combo®Line mag gebruikt worden bij huisdieren vanaf 8 weken leeftijd en een minimum gewicht bij puppies van 2 kg en bij kittens van 1kg.

Q. Tot welk gewicht kan ik FRONTLINE® of FRONTLINE Combo®Line voor mijn kat gebruiken?

A. In principe zou ook elke kat behandeld kunnen worden met 1 pipet, maar vraag advies bij uw dierenarts bij katten zwaarder dan 8 kg.

Q. Kan ik één pipet delen onder mijn katten en honden?

A. Nee. Voor een goede dosering moet elk dier een volledige pipet toegediend krijgen.

Q. Kan ik FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line blijven gebruiken als het over de datum is?

A. Nee. Producten over datum dienen niet meer gebruikt te worden.

Q. Kan FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line gebruikt worden op elk honden-/kattenras?

A. Ja. FRONTLINE® en FRONTLINE Combo®Line kunnen gebruikt worden voor elk ras (honden zwaarder dan 2kg, katten zwaarder dan 1 kg en beiden ouder dan 8 weken).

Q. Kan ik FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line gebruiken op mijn hond, die minder dan 2kg weegt?

A. Nee. FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line is geregistreerd voor honden met een minimum gewicht van 2kg. Voor deze hond kunt u FRONTLINE Spray gebruiken. Raadpleeg uw dierenarts eventueel voor advies.

Q. Mijn hond weegt meer dan 60kg. Kan ik FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line gebruiken?

A. Gebruik voor honden met een gewicht van meer dan 60 kg één pipet van 4,02 ml en een pipet overeenkomstig met het resterend gewicht.

Q. Ik heb twee honden en heb er 1 behandeld. Is het gevaarlijk om de andere hond binnen het interval van 4 weken te behandelen?

A. Nee. Het is wel van belang alle huisdieren in uw huishouden te behandelen, het beste tegelijkertijd. Onbehandelde huisdieren kunnen nog vlooien en teken oplopen, waardoor alsnog een vlooienbesmetting binnenshuis kan ontstaan.

Q. Kan ik ook andere producten gebruiken terwijl ik al FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line heb gebruikt?

A. Raadpleeg hiervoor uw dierenarts.

Q. Is FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line schadelijk voor huisdieren of diereigenaren?

A. FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line producten hebben een hoog veiligheidsprofiel en bijwerkingen komen zeer zeldzaam voor. Echter, zoals bij elk medicijn, kunnen bijwerkingen optreden. Deze zijn doorgaans mild en van voorbijgaande aard. Lees altijd aandachtig de bijsluiter. Raadpleeg altijd dierenarts indien u vermoedt dat u of uw huisdier bijwerkingen heeft.

Q. Doodt FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line nog meer dan vlooien en teken?

A. FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line doodt ook bijtende luizen bij zowel honden als katten.

NA TOEDIENING

Q. Ik heb FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line gebruikt, maar ik weet niet zeker of het correct is toegediend.

A. Indien het product niet correct is toegediend, dan heeft dat gevolgen voor de effectiviteit. Raadpleeg uw dierenarts.

Q. Ik zie parasieten in mijn huis, waarom heeft de behandeling niet gewerkt bij mij thuis?

A. De volwassen vlooien die gedood zijn op uw huisdier vormen slechts een klein deel van het probleem. Vlooien hebben eitjes kunnen leggen die in de omgeving zijn gevallen. Het is belangrijk om ook de omgeving te behandelen. 95% van de vlooiencyclus (eitjes, larven en poppen) speelt zich daar af. Een volwassen vlo kan tot wel 50 eitjes per dag leggen en vallen overal waar uw huisdier komt in de omgeving. Regelmatig stofzuigen en het wassen van beddengoed heter dan 60 graden kan helpen het aantal eitjes, larven en poppen in de omgeving te verminderen.

Q. Moeten vlooien en teken eerst mijn huisdier bijten voordat FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line werkt?

A. Nee. FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line werkt door contact. Dat betekent dat vlooien en teken die in contact komen met de behandelde huid van uw huisdier, doodgaan. Voordat ze doodgaan, kunnen ze eventueel uw huisdier bijten/ aanhechten.

Q. Hoe doodt FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line vlooien en teken?

A. FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line bevat de werkzame stof fipronil. Nadat het product is toegediend, verspreidt deze zich over de huid van uw hond of kat. Vlooien en teken die in contact komen met de huid worden gedood.

Zwangere en zogende DIEREN

Q. Mijn huisdier is zwanger/ lacterend: mag ik FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line gebruiken?

A. Voor FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line geldt zowel voor hond als kat dat dit veilig kan worden gebruikt bij zwangerschap.

Voor FRONTLINE Combo®Line geldt voor de hond zowel te gebruiken bij dracht als lactatie. Voor de Combo®Line kat geldt dat het te gebruiken is bij de dracht. Voor de lactatie geldt: De potentiele toxiciteit van dit product bij kittens, jonger dan 8 weken, die in contact komen met een behandeld moederdier is niet gedocumenteerd. Speciale aandacht dient te worden gegeven in dit geval.

GROOMING/ZWEMMEN/BADEN

Q. Hoe vaak mag mijn hond nat worden/gaan zwemmen?

A. Als honden vaak gewassen worden of gaan zwemmen dan wordt aangeraden elke 4 weken gedurende het hele jaar te behandelen. Indien uw huisdieren zeer vaak gaan zwemmen/ in bad gaan (meer dan tweemaal per week), dan kan de effectiviteit van FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line minder zijn. Dit komt omdat het product “niet systemisch” is (verspreidt zich niet via het bloed), maar via de huid.

Q. Wanneer kan ik mijn huisdier wassen?

A. Het wassen/ baden van uw huisdier tot voor de behandeling heeft geen invloed op de effectiviteit van het product, mits de vacht en huid van uw huisdier helemaal droog is. Na behandeling moet u 48 uur wachten vóór u uw huisdier gaat wassen.

Q. Wat gebeurd er als mijn huisdier na behandeling door de regen loopt?

A. Het is aan te raden om uw huisdier gedurende 48 uur niet bloot te stellen aan regen. Indien dit toch gebeurt, is het niet waarschijnlijk dat uw huisdier zo nat is geworden, dat alle FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line van uw dier is afgespoeld. Indien u vermoedt dat dit toch het geval is en herbehandeling nodig is, raadpleeg dan eerst uw dierenarts.

Q. Is het mogelijk om de FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line van mijn huisdier te kammen?

A. Nee. Regelmatig uw huisdier kammen heeft geen effect op de werkzaamheid van het product.

Q. Hebben kortharige honden minder kans op het krijgen van vlooien?

A. Nee. De lengte van de haren heeft geen invloed op het wel of niet krijgen van vlooien.

Q. Moet ik mijn huisdier wassen voordat ik FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line gebruik?

A. Het is niet nodig om uw huisdier te wassen voordat u FRONTLINE® producten gebruikt. Als u toch uw huisdier wast vóór toediening moeten de haren en huid goed droog zijn.

Q. Ik ben zwanger, kan ik FRONTLINE® producten toedienen op mijn huisdieren?

A. Er zijn geen gezondheidsbeperkingen bij het toedienen van FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line tijdens uw zwangerschap. Over het algemeen is het niet aan te raden om tijdens een zwangerschap in aanraking te komen met chemicaliën, dus uit voorzorg is het afgeraden voor zwangere vrouwen om het product toe te dienen of aan de vacht te komen, totdat deze volledig is opgedroogd. Als er geen andere mogelijkheid is, dan is het aan te raden handschoenen te dragen tijdens de toediening en de handen na toediening goed te wassen met zeep.

HUMAAN CONTACT MET FRONTLINE FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line

Q. Hoe lang na toediening van FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line kan ik mijn huisdier aanraken?

A. De plaats van toediening dient volledig te zijn opgedroogd. Het is aan te raden om in de vroege avond te behandelen en niet overdag. Ook is slapen met een pas behandeld dier niet aan te raden.

Q. Als ik zelf een teek heb, kan ik dan FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line op mijzelf gebruiken?

A. Nee. FRONTLINE® producten zijn geregistreerd voor gebruik bij honden en katten. Indien u zelf een teek oploopt en u bent ongerust, neem dan contact op met uw huisarts.

Q. Ik heb zelf een allergie, kan ik FRONTLINE® product toedienen op mijn huisdier?

A. Personen met een bekende gevoeligheid voor insecticide middelen vermijden best contact met het product.

Q. Is FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line veilig om te gebruiken?

A. Indien gebruik plaatsvindt volgens de bijsluiter, zijn FRONTLINE® producten veilig om te gebruiken voor zowel mens als dier. Vermijd contact van de inhoud van de pipet met de vingers. Indien dit optreedt, de handen wassen met zeep en water.

Q. Is FRONTLINE® gevaarlijk om te gebruiken met kleinere kinderen in de buurt?

A. Indien gebruik plaatsvindt volgens de bijsluiter, zijn FRONTLINE® producten veilig om te gebruiken voor zowel mens als dier. Bij elke Spot-On wordt het afgeraden om uw dier te aaien of mee te spelen indien de plek van toediening nog niet droog is. Het wordt over het algemeen ook afgeraden om te slapen met uw dier. Mocht dit toch voorkomen dan wordt in ieder geval niet aangeraden te gaan slapen met uw dier op de dag van toediening.

BEHANDELING VAN ANDERE DIEREN

Q. Kan ik FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line toedienen op mijn huisdier als het geen hond of kat is?

A. Voor FRONTLINE® geldt dat het alleen toegediend mag worden op honden en katten. Er zijn producten beschikbaar voor andere dieren dan een hond of kat.

Niet gebruiken bij konijnen, aangezien bijwerkingen en zelfs sterfte kunnen voorkomen.

DIEREN OP VAKANTIE

Q. . Ik wil mijn huisdier meenemen naar het buitenland, waar is FRONTLINE® te koop?

A. De FRONTLINE® producten zijn verkrijgbaar in diverse landen over de hele wereld.

Q. Wat kan ik doen om mijn huisdier te beschermen op vakantie?

A. Het is aan te raden om uw huisdier tegen teken te beschermen bij een reis naar het buitenland. Voor vertrek is het belangrijk om te behandelen met een effectief middel om ervoor te zorgen dat uw huisdier geen ziektes oploopt. Indien u voor langere tijd wegblijft, doet u er goed aan te behandelen op intervallen die aangegeven staan op de verpakking. Controleer uw huisdier regelmatig op teken en verwijder de teek indien u er één ziet op uw dier. Check ook voordat u teruggaat of uw huisdier beschermd is, zodat u geen buitenlandse tekensoorten mee terugneemt naar huis. Voor meer informatie over teken risico’s kunt u kijken op de website www.fleatickrisk.com

NOG ZIEN VLOOIEN?

Q. Waarom zie ik nog steeds vlooien na de behandeling?

A. Als u nog steeds vlooien ziet op uw hond of kat na de behandeling, zou u kunnen denken dat deze niet werkt. Echter is dit niet het geval. Moderne vlooienmiddelen, zoals FRONTLINE® verhinderen niet dat vlooien op uw dier springen. De vlooien die erop springen worden binnen 24 uur gedood.

De vlooien die u ziet op uw dier vormen een klein gedeelte van het probleem. 95% van de vlooiencyclus (eieren, larven en poppen) speelt zich af in de omgeving van uw huisdier. Nieuwe vlooien kunnen op elk moment vanuit de besmette omgeving op uw dier springen. Daarom is het normaal om een aantal vlooien op uw huisdier te zien na behandeling. Elke nieuwe vlo wordt binnen 24 uur gedood. Er is moeilijk onderscheid te maken tussen vlooien, dus sommigen zouden kunnen denken dat het product niet werkt, terwijl het ondertussen nieuwe vlooien doodt. Het kan wel maanden duren voordat een vlooienbesmetting is verholpen.

Q. Waarom zie ik nog steeds vlooien uitwerpselen in de vacht van mijn huisdier na behandeling?

A. Als u nog steeds vlooien ziet op uw hond of kat na de behandeling, zou u kunnen denken dat deze niet werkt. Echter is dit niet het geval. Moderne vlooienmiddelen, zoals FRONTLINE® verhinderen niet dat vlooien op uw dier springen. De vlooien die erop springen worden binnen 24 uur gedood.

De vlooien die u ziet op uw dier vormen een klein gedeelte van het probleem. 95% van de vlooiencyclus (eieren, larven en poppen) speelt zich af in de omgeving van uw huisdier. Nieuwe vlooien kunnen op elk moment vanuit de besmette omgeving op uw dier springen. Daarom is het normaal om een aantal vlooien op uw huisdier te zien na behandeling. Elke nieuwe vlo wordt binnen 24 uur gedood. Er is moeilijk onderscheid te maken tussen vlooien, dus sommigen zouden kunnen denken dat het product niet meer werkt, terwijl het ondertussen deze nieuwe vlooien doodt. Het kan tot wel 3 maanden duren voordat een vlooienbesmetting is verholpen (in sommige gevallen nog langer).

Fipronil, het actieve ingrediënt in FRONTLINE® zorgt ervoor dat vlooien hyperactief worden en daardoor meer zichtbaar zijn op uw huisdier. Na behandeling zult u dus nog steeds vlooienpoep en vlooien zien op uw dier indien het in contact komt met een besmette omgeving, maar dit zijn stervende vlooien.

Q. Waarom zie ik juist meer vlooien na toediening van FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line?

A. Indien u nog vlooien ziet na toediening van FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line, betekent dit niet dat het product zijn werk niet doet. FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line doodt namelijk vlooien door overstimulering van het zenuwstelsel, waardoor vlooien ongecontroleerd gaan bewegen voordat ze doodgaan. Door de overstimulatie, worden de vlooien meer zichtbaar op uw dier. Denk er ook aan dat er nieuwe vlooien vanuit de omgeving op uw dier kunnen springen. Deze worden dan binnen 24 uur gedood.

Indien u een zeer groot aantal vlooien ziet, betekent dit meestal dat de omgeving besmet is. Grote aantallen vlooien komen dan uit poppen die in de omgeving liggen. Zelfs al heeft u uw huis behandeld met een spray met een Insect Growth Regulator (IGR), dan nog worden deze poppen niet gedood. Alleen de eitjes en larven van de vlo worden met een dergelijke spray gedood en dus kunnen er nog steeds nieuwe volwassen vlooien uit die poppen op uw dier springen totdat alle poppen zijn uitgekomen. Behandel daarom uw dieren preventief elke vier weken om de vlooienpopulatie onder controle te houden

Q. Wat is de beste manier om een vlooienbesmetting binnenshuis op te lossen?

A. Als er een bestaande vlooienbesmetting is of er zit een te lange tijd tussen behandelingen, volgt u dan deze stappen:

* Behandel al uw huisdieren met een geschikt middel elke 4 weken en tenminste 3 maanden achter elkaar.

* Gebruik bij ernstige besmettingen eerst een omgevingsspray met een Insect Growth Regulator (IGR) erin. Deze zullen de poppen in de omgeving niet doden, maar het vermindert wel het aantal eitjes en larven die doorgroeien naar het popstadium.

* Stofzuig vaker dan gebruikelijk en besteed meer aandacht onder meubels, aan kieren/naden in het parket, etc. Dit zorgt ervoor dat het aantal eitjes en larven in de omgeving wordt verminderd en zorgt ervoor dat de poppen eerder uitkomen. Het kan ook helpen om vloerkleden en kussens uit te kloppen.

* Door uw behandelde huisdier overal in huis toe te laten, functioneert uw dier als een soort levende stofzuiger die nieuwe vlooien doodt voordat ze eitjes kunnen leggen. Hierdoor is het niet ongewoon om meer vlooien op uw dier aan te treffen. Deze zullen ook weer binnen 24 uur gedood worden, voordat ze eitjes kunnen leggen die de omgeving zal besmetten.

* Was al het beddengoed op tenminste 60 graden om eitjes en larven te doden.

Q. Waarom is mijn huisdier nog aan het krabben?

A. Een vlo die doodgaat door contact met FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line zal hyperactief worden en kan dus uw huisdier irriteren. Het krabben kan ook een ander probleem aan het licht brengen, bijvoorbeeld een huidaandoening. Raadpleeg bij twijfel altijd uw dierenarts.

Q. Kunnen vlooien immuun worden voor de behandeling?

A. Er is tot op heden geen wetenschappelijk bewijs dat vlooien immuun zijn voor de actieve stoffen in moderne vlooienmiddelen. Recente problemen met vlooienbesmettingen worden toegeschreven aan veranderende weersomstandigheden. Effectieve vlooienbestrijding houdt niet alleen maandelijks behandelen gedurende het hele jaar in, maar ook behandeling van de omgeving door regelmatig stofzuigen en wassen van beddengoed.

Q. Ik zie alleen vlooien op één huisdier, moet ik de andere huisdieren ook behandelen?

A. Ja. Sommige huisdieren wassen zichzelf vaker dan anderen en daardoor is het mogelijk om verschil in het aantal vlooien te zien. Als u slechts één dier behandelt, kunnen op de andere dieren vlooien springen die eitjes kunnen leggen en zo de omgeving besmetten.

Q. Ik zag vroeger nooit vlooien op mijn huisdier bij het gebruik van FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®Line en nu zie ik er een aantal. Betekent dit dat het product minder effectief geworden is?

A. Nee. Het is normaal dat vlooienpopulaties buitenshuis fluctueren. Dit is omdat vlooien aantallen in de omgeving afhangen van verschillende factoren (temperatuur, luchtvochtigheid, aantal gastheren en begroeiing). Als één van deze factoren verandert gedurende het jaar, dan kan het voorkomen dat vlooienpopulaties explosief stijgen, zodat ze ook meer zichtbaar zijn op uw huisdier (of minder indien vlooienpopulatie afneemt).

​​​​​​​​​​​​​


FRONTLINE COMBO® LINE DOG S/M/L/XL voor behandeling van honden van 2 tot 10 kg lichaamsgewicht (S), van 10 tot 20 kg lichaamsgewicht (M), van 20 tot 40 kg lichaamsgewicht (L), van meer dan 40 kg lichaamsgewicht (XL); FRONTLINE COMBO® LINE CAT voor behandeling van katten en van fretten: tegen infestaties met vlooien, alleen of in combinatie met teken en/of (maar niet bij fretten) bijtende luizen. ● Behandeling van besmettingen met vlooien (Ctenocephalides spp.): de insecticide werkzaamheid tegen nieuwe infestaties met volwassen vlooien houdt gedurende 8 weken bij honden of gedurende 4 weken bij katten en fretten aan. Preventie van de vermenigvuldiging van vlooien door inhibitie van de ontwikkeling van eieren (ovicide werking), van larven en poppen (larvicide werking) afkomstig van eieren die werden gelegd door volwassen vlooien (bij honden gedurende 8 weken en bij katten gedurende 6 weken na toediening). ● Behandeling van besmettingen met teken (bij honden en katten: Ixodes ricinus, Dermacentor variabilis, Dermacentor reticulatus (enkel bij de hond), Rhipicephalus sanguineus; bij fretten: Ixodes ricinus). Het diergeneesmiddel heeft een persisterende acaricide werking tot 4 weken (honden en fretten) en tot 2 weken (katten) tegen teken (bij kat en fret gebaseerd op experimentele gegevens). ● Behandeling van besmettingen met bijtende luizen bij honden (Trichodectes canis) en bij katten (Felicola subrostratus). Aflevering: Vrij. Lees aandachtig de bijsluiter. DOG : BE-V4469xx (xx = 15 (S); 24 (M); 33 (L); 42 (XL)); CAT: BE-V446906. Registratiehouder: Merial Belgium NV, Leonardo Da Vincilaan 19, 1831 Diegem (MERIAL.BE@merial.com ©Boehringer Ingelheim 2017 – alle rechten voorbehouden. hr051114.

FRONTLINE® Spot On Kat – diergeneesmiddel. Indicaties: De therapeutische indicaties bij de kat zijn behandeling en preventie van vlooienbesmettingen, van besmettingen met bijtende luizen en met alle stadia van teken zoals Rhipicephalus sanguineus, Dermacentor variabilis, Ixodes scapularis* en Ixodes ricinus* (* de meest belangrijke vectoren voor de humane en feliene ziekte van Lyme). Beschermingsduur: Na een éénmalige dosis ongeveer 1 maand tegen nieuwe vlooienbesmettingen. Voor de teken is er een effectiviteit van 100 % tot de 17de dag, die vermindert tot 86% op de 30ste dag. Contra-indicaties: In afwezigheid van beschikbare gegevens, het product niet toedienen aan kittens jonger dan 8 weken oud en/of aan kittens die minder dan 1 kg wegen. Niet gebruiken bij zieke (systemische ziekten, koorts, etc.) of herstellende dieren. Niet gebruiken bij konijnen, aangezien bijwerkingen en zelfs sterfte kunnen voorkomen. Aflevering: Vrij. BE-V180433.

FRONTLINE® Spot On Hond – diergeneesmiddel. Indicaties: De therapeutische indicaties zijn de behandeling en preventie van besmetting met vlooien, bijtende luizen en teken bij de hond. Een eenmalige toediening zorgt voor een bescherming tegen vlooien tot maximaal 3 maanden en tegen teken gedurende 1 maand. Contra-indicaties: In afwezigheid van beschikbare gegevens, het product niet toedienen aan puppies jonger dan 8 weken oud en/of aan puppies die minder dan 2 kg wegen. Niet gebruiken bij zieke (systemische ziekten, koorts, etc.) of herstellende dieren. Niet gebruiken bij konijnen, aangezien bijwerkingen en zelfs sterfte kunnen voorkomen. Dit product is specifiek ontwikkeld voor honden. Niet gebruiken bij katten, daar dit tot overdosering kan leiden. Aflevering: Vrij. BE-Vx (x=188745 of BE-V189201 of BE-V189217 of BE-V218662) .

FRONTLINE® Spray – diergeneesmiddel. Diersoorten: honden en katten. Indicaties: behandeling en preventie van infestaties door vlooien (Ctenocephalides spp.), teken (Ixodes ricinus) en bijtende luizen (Trichodectes canis, Felicola subrostratus). De werkingsduur van het product bedraagt 3 tot 5 weken tegenover teken en, afhankelijk van de infestatiedruk, 1 tot 3 maanden tegenover vlooien. Contra-indicaties: Niet gebruiken bij zieke (systemische ziekten, koorts, etc.) of herstellende dieren. Niet gebruiken bij konijnen, aangezien bijwerkingen en zelfs sterfte kunnen voorkomen. Aflevering: Vrij. BE-168481.

Houder van de vergunning: Merial Belgium NV/SA, Leonardo Da Vincilaan 19, 1831 Diegem (MERIAL.BE@merial.com). Lees aandachtig de bijsluiter. hr140411. ©Boehringer Ingelheim 2017 – alle rechten voorbehouden.FRONTLINE COMBO® LINE DOG S/M/L/XL pour le traitement de chiens pesant de 2 kg à 10 kg de poids vif (S), de 10 kg à 20 kg de poids vif (M), de 20 kg à 40 kg de poids vif (L), plus de 40 kg de poids vif (XL); FRONTLINE COMBO® LINE CAT pour le traitement de chats et de furets : en utilisation contre les infestations par les puces seules ou les infestations mixtes par les puces et tiques et/ou (pas chez les furets) poux broyeurs. ● Traitement des infestations par des puces (Ctenocephalides spp.): l’efficacité insecticide contre les nouvelles infestations par les puces adultes persiste pendant 8 semaines chez les chiens ou pendant 4 semaines chez les chats et les furets. Prévention de la multiplication des puces par inhibition du développement des œufs (activité ovicide) et des larves et pupes (activité larvicide) issues des œufs pondus par les puces adultes (pendant 8 semaines chez les chiens et pendant 6 semaines chez les chats après application). ● Traitement des infestations par les tiques (chez les chien et chats : Ixodes ricinus, Dermacentor variabilis, Dermacentor reticulatus (seulement chez le chien), Rhipicephalus sanguineus ; chez les furets: Ixodes ricinus). Le médicament vétérinaire a une efficacité acaricide contre les tiques qui persiste jusqu’à 4 semaines chez les chiens et les furets et jusqu’à 2 semaines chez les chats (basé sur des données expérimentales chez chats et furets). ● Traitement des infestations par les poux broyeurs chez les chiens (Trichodectes canis) et les chats (Felicola subrostratus). Délivrance: Libre. Lire attentivement la notice. DOG : BE-V4469xx (xx = 15 (S); 24 (M); 33 (L); 42 (XL)); CAT: BE-V446906. Titulaire d’enregistrement: Merial Belgium SA, Leonardo Da Vincilaan 19, 1831 Diegem (MERIAL.BE@merial.com). ©Boehringer Ingelheim 2017 – tous droits réservés. hr051114.

FRONTLINE® Spot On Chat – médicament à usage vétérinaire. Indications: le traitement et la prévention des infestations par les puces, les poux broyeurs et par tous les stades des tiques comme Rhipicephalus sanguineus, Dermacentor variabilis, Ixodes scapularis* et Ixodes ricinus* (* les vecteurs les plus importants pour la maladie de Lyme humaine et feline). Durée de protection: après une dose unique contre les nouvelles infestations par les puces d'environ 1 mois. Pour les tiques, l’efficacité est de 100% jusqu’au 17ème jour, et diminue pour atteindre 86% au 30ème jour. BE-V180433. .

FRONTLINE® Spot On Chien – médicament à usage vétérinaire. Indications: le traitement et la prévention des infestations par les puces, les poux broyeurs et les tiques chez le chien. Un traitement unique procure une protection contre les puces pour une durée allant jusqu'à 3 mois et contre les tiques pour une durée d'un mois. BE-Vx (x=188745 ou BE-V189201 ou BE-V189217 ou BE-V218662). .

FRONTLINE® Spray – médicament à usage vétérinaire. Espèces animales: chiens et chats. Indications: le traitement et la prévention de l'infestation par les puces (Ctenocephalides spp.), les tiques (Ixodes ricinus) et les poux broyeurs (Trichodectes canis, Felicola subrostratus). Le produit est efficace de 3 à 5 semaines contre les tiques, et en fonction de la pression parasitaire, de 1 à 3 mois contre les puces. BE-168481. .

Titulaire de l’autorisation: Merial Belgium NV/SA, Leonardo Da Vincilaan 19, 1831 Diegem (MERIAL.BE@merial.com). Délivrance: Libre. Lire attentivement la notice. hr190913. ©Boehringer Ingelheim 2017 – tous droits réservés.

Terms Lightbox